schakel
naar zorg

aanmelden

Margo

‘Als je echt wilt switchen, dan kan ik het SwitchZ traject zeker aanraden’
Margo Wieten volgt sinds enige tijd het SwitchZ traject. Ze is erg enthousiast en deelt graag haar verhaal, om andere mensen te laten weten dat deze opleiding echt ontzettend leuk is. Lees hier haar verhaal!

Wat is nu de leukste en beste manier om SwitchZ en vooral de overstap naar de zorg onder de aandacht te brengen? Dat is natuurlijk door mijn enthousiaste verhaal te delen met jullie.
Ik, Margo Wieten (53), woon samen met Eric en onze humorvolle/eigenwijze kater Guus. Onze kinderen wonen allemaal op zichzelf. Op dit moment ben ik bezig om via SwitchZ mijn studie Verzorgende IG af te ronden bij Thebe, op de locatie Heuvel in Breda.

Net als veel andere mensen liep ik al een tijdje rond met de gedachte ‘Zal ik niet eens wat anders gaan doen?’. Ik mag tenslotte nog best wat jaren werken en dan is een nieuwe uitdaging zeker de moeite waard. Maar ja, wat ga je doen, na 30 jaar in de handel te hebben gewerkt? Door gesprekken te voeren met anderen kwam steeds vaker het ‘werken in de zorg’ naar voren. Daar ben ik me verder in gaan verdiepen. Ik ben het internet gaan afstruinen en zo bij SwitchZ terecht gekomen. Ik heb toen meteen een informatieavond bezocht en ik mocht een paar keer meelopen in de wijk en in een woonzorgcentrum. Door op deze manier eens achter de schermen mee te kijken werd ik over de streep getrokken om de stap naar de zorg te zetten. Daarna heb ik mijn toenmalige baan opgezegd.
Nou….dat vond ik nog best even een dingetje. Ik had namelijk echt een leuke baan. Ik werkte al 10 jaar op een jachthaven als (zeil)jachtbemiddelaar. Daarnaast deed ik de boekhouding en ook personeelszaken. Een totaal andere baan dus. Maar het werken in de zorg trok me heel erg, dus heb ik de stap gezet.

Klantenbinding was en is nog steeds erg belangrijk voor mij, die sterke kant om contact te leggen komt nu extra van pas. Qua salaris heb ik wel een behoorlijke stap terug moeten doen. Maar ondank dat heb ik tot de dag van vandaag helemaal geen spijt gehad van mijn keuze om via SwitchZ het opleidingstraject te gaan volgen.

De opleiding is zeer goed verzorgd. Je krijgt klassikaal les ter voorbereiding op een module. Thuis maak je je opdrachten via de online Switchz leeromgeving. Op de locatie waar je werkt word je goed begeleid door je werkbegeleidster en door je leermeester. Ik moet wel eerlijk zijn dat dat niet op alle werkplekken altijd even goed geregeld is. Ik hoop dat dat snel verleden tijd is. Want dit soort zaken bespreek je ook met de E-coach die je krijgt toegewezen via de opleider (G&D). En dan wordt er natuurlijk gekeken hoe dat beter kan.

De opleiding verloopt gestructureerd, sommige modules zijn best pittig, maar dat maakt het juist uitdagend. Ik vind het leuk om dingen uit te zoeken en meer informatie te verzamelen dan nodig is. En ja, deze studie kost best veel tijd. Tijdens het Switchz traject ben je 32 uur in dienst. Dit zijn 24 werkuren en 8 studie-uren. Maar reken naast die 8 studie-uren ook echt wat extra tijd hiervoor, want die heb je echt nodig. Maar het is allemaal zó leuk en het werkt ook echt motiverend. Zeker ook als de balken in je leeromgeving op groen komen te staan en je daardoor ziet dat het einde van de module in zicht is.

Mijn werkdagen zijn afwisselend. Op het ene moment ben je bezig iemand te verzorgen en het volgende moment doe je ook eens de afwas of breng je een vuilniszak weg. Gelukkig heb je tijd voor een praatje met een bewoner. Je houdt je dan ook bezig met observeren, luisteren en reageren. Het is fijn en leuk als je het vertrouwen van een cliënt kan winnen. Het voelt goed als je een cliënt mag begeleiden in zijn/haar zorgvraag. En het maakt het leuk als je in een team werkt dat positief is, elkaar begeleidt, ondersteunt en je het vertrouwen geeft. Dat maakt het werk nog extra leuk!

Naast het werk en de studie heb ik nog genoeg vrije tijd om te genieten en dan is ‘Zeilen’ en alles wat daar bij komt kijken toch wel echt mijn grootste passie. Niet alleen op het water actief zijn, maar ook het klussen aan de boot zie ik als ontspanning na een drukke werkweek. Nu eerst nog wat jaren werken, sparen en sparren en dan gooien we de trossen los ….. om de Noordelijke wateren te ontdekken.

Ik ga met veel plezier naar mijn werk…. Oké….het vroege opstaan was wel even een dingetje….. Maar elke dag is anders en je doet een heel veel levenservaring op. Als je echt wilt switchen, dan kan ik het SwitchZ-traject zeker aanraden. Al werkenderwijs kom je een heel eind.

Succes en vooral ook plezier als ook jij die uitdaging aangaat.

schakel
naar zorg

schrijf
nu in!