schakel
naar zorg

aanmelden

Maartje

De SwitchZ van attractiepark Efteling naar Mijzo. Maartje Polling maakte in juni 2023 de overstap naar de ouderenzorg. Een spannende stap. Ze startte ook met een SwitchZ-opleiding bij Mijzo. Wij spreken Maartje over haar ervaringen als zij-instromer in de zorg.


Hoe verliep je zoektocht naar een carriereswitch?
Ik werkte bij attractiepark Efteling en was op zoek naar iets anders. Meer iets met een doel. Wat wist ik niet goed. De zoektocht duurde lang. Toen de coronagolf kwam, ging ook de Efteling dicht. We konden helpen in de zorg als we dat wilden. Dat leek me wel wat. Om bezig te zijn en om mensen die de hulp het hardst nodig hebben te ondersteunen. Ik moest even wennen, want wat dat anders maar zo leuk. Zo leuk ook dat ik wilde blijven. Ik kreeg de kans om een opleiding te volgen, maar wilde niet meer drie jaar lang naar school Ook had ik een inkomen nodig, dat genoeg was om van te leven. Mijzo bood mij de opleiding Verzorgende IG/MZ via SwitchZ aan. Dat klonk interessant en ik heb een online bijeenkomst bijgewoond. Ik werd hierdoor nog enthousiaster en besloot te starten.

Wat was je grootste ‘schrik’ om deze stap te maken? En hoe kijk je daar nu op terug?
Ik vond het spannend om te starten omdat dit totaal iets anders was dan wat ik hiervoor allemaal heb gedaan. Ook vond ik het spannend om weer te gaan studeren. Achteraf ben ik superblij dat ik deze stap heb gezet. Het is bijzonder hoe iets zo goed bij je kan passen. Ik dacht toen, als ik dit eerder had geweten dan zou ik dit allang hebben gedaan. Maar aan de andere kant ben ik ook blij dat het zo is gelopen.

Wat betekent deze opleiding voor jouw ontwikkeling en waarom SwitchZ?
Je kunt je blijven ontwikkelen en hierdoor ben ik erachter gekomen dat dit soort werk echt iets is wat bij mij past. Ik ben veel meer over mezelf te weten gekomen en heb mezelf verrast. Ik heb voor SwitchZ gekozen omdat het me werd aangedragen en ik de voordelen zag van het versneld studeren met een inkomen. Want ik wilde zo snel mogelijk aan de slag.

Wat was op aan SwitchZ en welke tips heb je?
Tijdens de opleiding kom je dingen tegen die niet overeenkomen met de leer-werkplek. Dat kan je gelukkig bespreken. Soms was de communicatie niet optimaal waardoor er dingen door elkaar liepen of we niet op dezelfde lijn zaten.

Welke ondersteuning heb je gekregen en hoe heb je die ervaren?
Ik heb veel gehad aan mijn werkbegeleiders en collega’s binnen Mijzo. Ook ben ik blij dat ik een leercoach had die met mij kon meelopen, bijvoorbeeld met handelingen. Hoerdoor kan de zorg gewoon doorgaan en had zij de tijd om mij alles goed uit te leggen. Ook kun je met al je vragen over de opleiding en leer-/werkplek terecht bij de leermeesters. Dat contact was erg fijn.

Hoe heb je de combinatie werken en leren ervaren?
Het werken en leren was pittig, omdat je alles versneld doet. Dus in je vrije tijd zat je vaak aan de studie. Dit had ik in het begin een beetje onderschat. Al is het met een goede planning wel te doen.

En nu als gediplomeerde op locatie Oosterheem-Middenpad. Wat spreekt je aan op deze locatie-woonlaag?
Ik ben blij weer terug te zijn op Oosterheem-Middenpad. Hier is mijn avontuur begonnen vanuit de Efteling. Niet per se daarom ben ik teruggegaan, maar ik heb daar zo’n goede basis gehad. Mijn collega’s van de hele locatie wilden me helpen en stonden open voor vragen. Ik wist dat ik hier als beginnend verzorgende de kans kreeg om me verder te ontwikkelen en te blijven leren. De locatie spreekt me aan omdat het niet een supergrote locatie is. Er zijn vier afdelingen, deze zijn vrij groot maar de locatie werkt goed samen. De afdeling zelf vind ik leuk, omdat er mensen met verschillende ziektebeelden wonen. Mensen met somatische klachten, mensen met dementie of Niet Aangeboren Hersenletsel. Het is gemengd en die afwisseling is juist zo leuk.

Bezoek werkenbijmijzo.nl

schakel
naar zorg

schrijf
nu in!