schakel
naar zorg

aanmelden

Lina

Van afgestudeerd aan de opleiding dier- en veehouderij naar de zorg. Lina (24) is in november 2022 gestart met het SwitchZ traject (leerwerktraject) bij Oktober. Dat betekent dat je de verkorte opleiding (2 jaar en 9 maanden) tot verpleegkundige niveau 4 volgt. Lina is blij met haar keuze en deelt haar verhaal met ons.

SwitchZ naar de ouderenzorg
Ik wilde graag iets anders gaan doen. Toen kwam ik erachter dat ik graag de zorg in wilde, onder andere door te praten met mensen die me goed kennen. Binnen de zorg zijn er natuurlijk verschillende richtingen. De ouderenzorg sprak me het meeste aan. Ouderen hebben een levensverhaal en ik vind het leuk om ze de laatste periode van hun leven te kunnen begeleiden.

Verkort leerwerktraject
Ik had geen zin om weer vier jaar fulltime te studeren, dus ging ik op zoek naar een verkort leerwerktraject. Het liefst wilde ik een opleiding niveau 4 doen; ik ben nog jong en dacht dat ik het wel zou kunnen. Toen ben ik via Oktober bij het SwitchZ-traject terechtgekomen. Ik ben de eerste die binnen Oktober met dit traject is gestart. Het traject houdt in dat ik een dag in de week naar school ga en 32 uur per week werk. Het aantal uren werken kan verschillen per persoon. Op school krijg ik theorie en de praktijkkennis doe ik hier op, bijvoorbeeld door verpleegtechnische handelingen te leren. Of een ziektebeeld uit te werken.

Alles is nieuw
Voor mij is alles nieuw, want ik heb nog nooit in de zorg gewerkt. Maar ik sta ervan te kijken hoe snel je het leert. Tot nu toe heb ik vooral ADL geleerd. De eerste maanden heb ik iedereen leren kennen, de bewoners mee uit bed gehaald en naar het toilet geholpen. Maar ook geholpen met douchen, aankleden, het aantrekken van steunkousen. Zo leer je langzaamaan iedereens wensen en voorkeuren kennen. Je maakt echt kennis met de bewoners en het team. Ik vind alles heel interessant en vind het leuk dat er zoveel te leren valt. Iedere dag maakt me opnieuw enthousiast en nieuwsgierig. In het team staat ook iedereen ervoor open om mij te helpen. Dat is heel fijn. Stapje voor stapje mag ik steeds meer. Natuurlijk zijn er nog steeds veel dingen die ik niet kan of mag. Maar toch betrekt iedereen me erbij.

Een groep goede kennissen
Ik heb de sprong in het diepe genomen. Je moet wel goed nadenken over de SwitchZ, want werken en leren tegelijk is gewoon druk. Maar ik ben blij dat ik de SwitchZ heb gemaakt: werken in de ouderenzorg is leuker dan ik dacht. Ik vind het contact met de bewoners heel erg leuk. Je leert ze echt persoonlijk kennen. Eigenlijk krijg je er een groep goede kennissen bij. Als je terug bent van vakantie, willen ze ook weten hoe je vakantie was. Ze zijn heel erg dankbaar. Het geeft je een goed gevoel als je je werk doet. Je ontvangt veel dankbaarheid. Mensen zijn blij met wat je hebt gedaan.

schakel
naar zorg

schrijf
nu in!