schakel
naar zorg

aanmelden

Josanne

Josanne is in april 2022 geslaagd ald verpleegkundige via SwitchZ. In augustus 2021 heeft ze haar verhaal op de Facebook van SwitchZ gedeeld. Wij zijn erg benieuwd hoe de laatste periode van het SwitchZ traject is verlopen en hoe het Josanne vergaat na diplomering.

Binnen het verpleegkunde (VPK) traject doorloop je drie werk-leertrajecten op diverse afdelingen/locaties. Josanne is gestart op een somatische afdeling. Dit is een afdeling waar cliënten verblijven met chronisch, lichamelijke aandoeningen. Het is natuurlijk een drukke periode omdat alles nieuw is, cliënten, werkwijze en collega’s. Josanne is blij met hoe ze toentertijd is opgevangen door collega’s. Er was volop ruimte om de zorg te leren kennen.

Tijdens haar tweede stage komt Josanne terecht in de thuiszorg. ‘Dit is direct liefde op het eerste gezicht’. Het mooiste aan de thuiszorg vindt Josanne dat je echt te gast bent bij de cliënt. De clientrelatie benader je vanuit een ander perspectief. Na de thuiszorg komt Josanne terecht op een PG afdeling in een zorgcentrum. Voor Josanne was het na de thuiszorg weer schakelen en wennen om op een afdeling te werken. Vooral het contact met cliënten op een PG afdeling valt haar zwaar in de beginperiode. Uiteindelijk heeft deze afdeling haar veel geleerd.

Tijdens haar stage in de thuiszorg wist Josanne dat ze graag in de thuiszorg als verpleegkundige aan de slag zou willen gaan na diplomering. Na diplomering ben je bevoegd om bepaalde handelingen uit te voeren, maar kun je je in sommige handelingen nog niet bekwaam voelen. Gelukkig is er binnen het team waar ze nu werkt ruimte om nog te groeien en te oefenen. Dit maakt dat Josanne echt op haar plek zit in de thuiszorg.

Als verpleegkundige in de thuiszorg draait ze ook verpleegkundige achterwacht diensten, waarin ze beschikbaar is voor het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen waar anderen niet bevoegd in zijn. Een mooie uitdaging.

Josanne is blij dat ze uiteindelijk de stap heeft genomen om deel te nemen aan het SwitchZ traject. Ze wil nu eerst meer werkervaring op doen in de praktijk. Wellicht gaat ze daarna nog doorstuderen tot HBO-Verpleegkundige of wil ze misschien les gaan geven. Volgens Josanne ben je nooit te oud om te leren en daarom wil ze ook graag anderen overtuigen van het mooie vak van verpleegkundige.

Op dit moment werkt Josanne in de thuiszorg. Hoe ziet haar werkdag eruit? Een voorbeeld: Tussen 8-11 heeft Josanne een route door de wijk. Bij terugkomst op kantoor voert zij kantoortaken uit of zoco taken. Iedere medewerker is namelijk Zorg coördinator van een cliënt.  Dit kan het bijwerken of evalueren van een zorgleefplan, contact met een arts of familielid zijn.

Een veelgehoord vooroordeel over de thuiszorg is dat het zorgpersoneel slechts enkele minuten heeft voor een handeling. Josanne: ‘ Dat valt echt wel mee. In de praktijk staan er bijvoorbeeld 10 minuten geregistreerd voor een bepaalde handeling. Indien er meer tijd nodig is, kan dat geregistreerd worden. Met een Ipad erbij heb je dat snel gedaan’. De werkdruk wordt in de zorg natuurlijk hoger door een enorm tekort aan zorgpersoneel. Ook Josanne ervaart dit: ‘Dit is natuurlijk soms best lastig. Het is heel belangrijk hoe jezelf in het leven staat en hiermee omgaat, maar ook hoe cliënten en collega’s hiermee om gaan.’

Voor mensen die twijfelen heeft Josanne maar een boodschap, ga het gewoon doen! Of zoals Pippi Langkous het zei: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’

schakel
naar zorg

schrijf
nu in!