schakel
naar zorg

aanmelden

Carolien

Carolien Thijssen werkt op dit moment op haar tweede leerwerkplek van het SwitchZ traject, in de wijkverpleging bij Thebe. En ze is blij dat ze de overstap gemaakt heeft. Na haar middelbare school deed ze een economische studie in Breda, maar het werken in de zorg bleef haar aandacht trekken. En toen kwam ze in aanraking met SwitchZ. Ze heeft zeker geen spijt van deze grote en spannende stap. Ze vertelt ons er graag over.

’Al sinds mijn middelbare schooltijd trok de zorg mijn aandacht. Dit kwam doordat mijn moeder zelf een fysiopraktijk had waar ik ook regelmatig over de vloer kwam. Hierdoor raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de zorg. Helaas had ik al in de derde klas op de middelbare school de keuze gemaakt voor een economieprofiel waardoor de gezondheidszorg al bijna was uitgesloten. Uiteindelijk ben ik een Economische studie gaan volgen in Breda. Ondanks dat ik het altijd erg naar mijn zin heb gehad, is het vlammetje voor de zorg nooit uitgegaan. Het werken met mensen, de persoonlijke aandacht geven en écht iets voor iemand kunnen betekenen, dat miste ik tijdens mijn werk in het bankwezen en daarna in HR en accountmanagement. Juist het verschil kunnen maken voor iemand en écht voldoening uit je werk halen. Uiteindelijk heb ik er dus voor gekozen om het roer om te gooien en de overstap te maken! Het was een grote en spannende stap, dat zal ik eerlijk toegeven. Maar ik ben ontzettend blij dat ik de uitdaging ben aangegaan!

Leren en werken tegelijk

Om de zorg in te gaan zocht ik naar een werkplek waarbij ik meteen, ondanks mijn gebrek aan ervaring in de zorg, aan het werk kon gaan en tegelijkertijd opgeleid kon worden tot verpleegkundige. Want enkele jaren geleden heb ik een huis gekocht waardoor het voor mij financieel onmogelijk was om een voltijd studie te volgen én daarnaast ook opnieuw de schoolbanken in te gaan. Het SwitchZ traject biedt de mogelijkheid om te werken en leren tegelijk, wat voor mij de perfecte uitkomst was. Daarnaast is het in mijn ogen de perfecte manier om je theorie meteen in de praktijk toe te passen, waardoor je na het afronden van je studie meteen een rugzak aan werkervaring meeneemt. Ook is de diversiteit van het SwitchZ traject ontzettend nuttig en leuk, want je weet natuurlijk niet wat je het allerleukste vindt om te doen. Door het werken op de drie verschillende leerwerkplekken neem je een kijkje in verschillende keukens. Want elke leerwerplek is weer anders.

Zoveel meer dan alleen het zorgmoment

Je gaat eigenlijk ‘stage’ lopen op de verschillende plekken. De wijkverpleging is mijn tweede leerwerkplek. Ik heb het daar ontzettend naar mijn zin. Het is een leuk team waarbij iedereen altijd voor elkaar klaarstaat. Er is een gevarieerde zorgvraag en dat zorgt er voor dat elke dag anders is. Samen sparren met collega’s op kantoor maar ook zelf op pad gaan. Ik vind het heerlijk om zelfstandig op pad te gaan en lekker de fiets te pakken om de wijk in te gaan. Er komt ook zo veel meer bij kijken dan alleen het zorgmoment bij de cliënt thuis. Ook de samenwerking tussen de verschillende disciplines zoals de huisarts of de fysiotherapeut en het contact met de familie en mantelzorgers is een erg belangrijk onderdeel. Elke dag is weer anders en er kan altijd iets gebeuren waardoor je snel moet schakelen en wellicht je agenda moet omgooien. Dit maakt voor mij het werk gevarieerd en uitdagend!

Met open armen ontvangen

Als je start met het SwitchZ traject dan sta je er zeker niet alleen voor. Bij iedere leerwerkplek krijg je een werkbegeleider en leermeester aangewezen, waardoor je altijd direct en goed contact hebt, omdat zij ook op die werkplek werken. Ook kun je met je vragen altijd terecht bij een e-coach vanuit school.

Door de werkbegeleider werd ik al met open armen ontvangen, maar zeker ook door mijn collega’s in het wijkteam. Zij hebben mij ontzettend goed begeleid en de ruimte en tijd gegeven hebben die ik nodig had om uiteindelijk alleen op pad te gaan. En ook de steun van en de samenwerking met de andere SwitchZ studenten is erg prettig. Zij komen allemaal uit een andere sector waardoor je ervaringen met elkaar kunt delen maar ook samen kunt sparren. Je hebt echt het gevoel dat je ‘samen’ dit avontuur bent aangegaan.

Al met al is het een heel goede keuze geweest. Ik haal veel voldoening uit mijn werk. Ik kom na het werk thuis met het gevoel dat je weer mensen hebt geholpen die de zorg hard nodig hebben. Dat voelt ontzettend goed.’

schakel
naar zorg

schrijf
nu in!